Regiunile în Europa. Clasificarea NUTS în Uniunea Europeană

Statele membre UE utilizează principii diferite ale diviziunii administrativ-teritoriale: între acestea există state federale (provinciile din Germania și Austria au statutul de membri ai federației, iar de la sfârșitul anilor '90 Belgia este de asemenea un stat federal). Există și țări cu zone autonome – întreaga Spanie, de exemplu, este împărțită în districte autonome, deși cel mai adesea de autonomie beneficiază numai anumite regiuni ale statelor membre UE. Dar chiar și între statele unitare, care sunt majoritare în Uniune, există diferențe semnificative: în unele dintre acestea granițele provinciilor, mai mult sau mai puțin, corespund celor formate de-a lungul districtelor istorice etno-culturale, în timp ce alte unități administrativ-teritoriale sunt înființate în secolul XX. Diferențele între fiecare regiune se formează pe baza dimensiunilor, potențialului economic etc.

În scopul unificării în anul 1998 a fost introdus așa numitul Nomenclator al unităților teritoriale statistice (NUTS), care astăzi este cunoscut sub numele de Sistemul de diviziune al regiunilor. Acesta include trei niveluri regionale pe regiune - NUTS, plus încă două niveluri de unități administrative locale. Aceasta contribuie la o distribuție mai echitabilă a ajutoarelor de stat, fondurilor de coeziune și structurale, precum și pentru stabilirea unui echilibru între municipalități, districte și regiuni de planificare. Definiția oficială adoptată a noțiunii regiune în clasificarea NUTS a UE afirmă:

Regiunile sunt zone normative, ale căror granițe sunt fixate în condiții de reducere a autorităților locale și dimensiunii populației în regiune, menționată ca fiind corespunzătoare consumului economic optim al resurselor necesare pentru atingerea obiectivelor acestora.

Pentru acces complet la reglementările legale REGULATION (EC) No 1059/ 2003 OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL of 26 May 2003

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/nuts_nomenclature/ introduction

Pentru a se stabili nivelurile corespunzătoare ale NUTS, în care o anumită categorie de unități administrative dintr-un stat membru trebuie să fie clasificate, se utilizează ca fiind criteriu principal numărul populației din regiune. Granițele sunt următoarele:

tab-3-1

Tabelul 3.1. Granițele la nivelul NUTS

Pentru scopurile de planificare, programare, gestionare, asigurarea resurselor, monitorizarea și evaluarea dezvoltării regionale în BULGARIA, sunt diferențiate zone, care sunt împărțite pe niveluri în conformitate cu cerințele de clasificare generală a unităților administrativ-teritoriale pentru scopuri statistice, aplicate în Uniunea Europeană

Untitled8

Imagine: http://www.eufunds.bg/

Zonele care alcătuiescnivelul 1nu reprezintă unități administrativ-teritoriale și au un domeniu de aplicare teritorial, după cum urmează:

  1. Zona "Bulgaria de Nord și Sud-est", care include zona de Nord-vest, Zona Centrală de Nord, Zona de Nord-est și Zona de Sud-est.
  2. Zona "Bulgaria de Sud-Vest și Centrală de Sud", care include Zona de Sud-Vest și Zona Centrală de Sud.

Zonele care alcătuiescnivelul 2nu reprezintă unități administrativ-teritoriale și au următorul domeniul de aplicare teritorial:

  1. Zona de Nord-vest, care include districtele Vidin, Vratsa, Lovech, Montana și Pleven.
  2. Zona Centrală de nord, care includ districtele Veliko Tarnovo, Gabrovo, Razgrad, Ruse și Silistra.
  3. Zona de Nord-est, care include districtele Varna, Dobrich, Targovishte și Shumen.
  4. Zona de Sud-est, care include districtele Burgas, Sliven, Stara Zagora și Yambol.
  5. Zona de Sud-vest, care include districtele Blagoevgrad, Kyustendil, Pernik, Sofiei și Sofia.
  6. Zona Centrală de Sud, care include districtele Kardjali, Pazardjik, Plovdiv, Smolyan și Haskovo.

Untitled9Graficul 3.1. Harta regiunilor la nivel NUTS 2 în Bulgaria

sursă: http://www.mrrb.government.bg/index.php?lang=bg&do=reg_bg&type=67&id=1

Știați că, în Bulgaria există: 6 regiuni geografice principale (NUTS 2); 28 districte (NUTS 3); 264 municipii; 253 orașe; 5076 sate.