Bulgaria pe harta europeană de transporturi

Reţeaua de drumuri din Republica Bulgaria este alcătuită din drumuri categoria întâi, doi şi trei, intersecţii de drumuri şi autostrăzi cu lungimea totală de peste 19 000 de kilometri.

La a doua conferinţă Paneuropeană privind transporturile ce s-a desfăşurat în Creta în anul 1994 au fost definite cele Zece coridoare de transport paneuropene

Coridoarele sunt drumuri vitale din Europa Centrală şi de Est care contribuie la dezvoltarea durabilă a regiunii. Pentru aceste drumuri sunt necesare investiţii majore pe parcursul mai multor ani.

La cea de a treia conferinţă de la Helsinki din anul 1997 s-au făcut completări la acestea. „Coridoarele Creta” sau „Coridoarele Helsinki” se disting de Reţelele de transport transeuropene. Reţelele de transport transeuropene includ toate drumurile importante din Uniunea Europeană. (Tabelul 6.1.)

 Tabelul 6.1. Reţele transeuropene de transport

tab-6-1

 611_1

 Figura 1. Harta coridoarelor de transport paneuropene

снимка: http://www.kassianos.eu/site/images/paneuro_corridors.gif

Cinci coridoare de transport trec prin Bulgaria – acestea sunt traseele cu numerele IV, VII, VIII, IX şi X (figura 2)

612_1

Figura 2. Coridoare de transport paneuropene care trec prin Bulgaria

снимка: http://www.mtitc.government.bg/page.php?category=93&id=2022

Coridorul de transport european IV – Dresda – Praga – Bratislava – Budapesta – Craiova – Sofia – Plovdiv – Istanbul (cu ramificația Sofia – Kulata – Salonic). Acest coridor de transport leagă ţările din Europa Centrală cu Marea Egee (portul din Salonic) şi ţările din Orientul Apropriat. Partea din coridor de pe teritoriul Bulgariei are lungimea de 439 km. – de la Vidin prin Sofia până la punctul de frontieră „Kulata”.

Coridorul de transport european VII  – “Rin – Main – Dunăre”. Secţiunea din acest coridor de transport de pe teritoriul Bulgariei este pe fluviul Dunărea. Lungimea acestuia este în jur de 470 km.

Coridorul de transport european VIII – Durrës – Tirana – Skopje – Gueshevo – Sofia – Plovdiv – Burgas (Varna) face legătura între Marea Adriatică şi ţările din zona Mării Negre, Rusia şi ţările din Asia Centrală. Lungimea totală a coridorului pe teritoriul bulgăresc este în jur de 560 km.

Coridorul de transport european IX – Helsinki – Sankt-Petersburg – Kiev – Chişinău – Bucureşti – Ruse – Dimitrovgrad – Alexandroupolis face legătura între ţările din Europa de Nord-vest cu bazinul Mării Mediterane. Lungimea totală a coridorului ІХ pe teritoriul Bulgariei este în jur de 390 km.

Coridorul de transport european X trece prin Salzburg – Ljubljana – Zagreb – Belgrad – Niş – Skopje – Veles – Salonic, cu ramificația: Niş – Sofia – Dimitrovgrad – Istanbul. Lungimea totală a coridorului Х pe teritoriul Bulgariei este de 356 km.

 

<< 1 2 >>